Bi̇li̇şsel Davranişçi Terapi̇ (Bdt)

BİLİŞSEL DAVRANIŞCI TERAPİ NEDİR?
 
Psikoterapi ruhsal rahatsızlık veya sorunları sözel etkileşim yoluyla (görüşmelerle) çözme tekniğidir. Bilişsel davranışçı terapi de bir psikoterapi türüdür. İnsan davranışı ve duygulanımını inceleyen psikolojik modellerden yararlanılarak geliştirilmiştir. Bilimsel bir zemin üzerine kurulu olup birçok psikiyatrik bozukluk ve geniş bir sorun alanında etkili olduğu kanıtlanmış bir tedavi yaklaşımıdır.

Bilişsel Davranışçı Terapi psikoloji ve psikopatoloji (ruhsal rahatsızlıklar) alanındaki bilimsel bulgulara dayalı olarak geliştirilmiş, bilimsel ilkelerin psikoterapi alanına uygulanmasıyla ortaya çıkmış çağdaş bir psikoterapidir.
 
 

BİLİŞSEL DAVRANIŞCI TERAPİ EĞİTİMİNE KİMLER KATILABİLİR?

Sertifikasyon programına psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları ile lisans öğrencileri, psikiyatristler, aile hekimleri, aile danışmanları katılabilmektedir.

 
BİLİŞSEL DAVRANIŞCI TERAPİ EĞİTİMİNİ NİÇİN ALMALIYIM?

Bilişsel davranışçı terapi eğitimini alanında uzman olarak çalışmak isteyen psikoterapistler ruhsal hastalıkların tedavisinde etkin olarak kullanabilirler. Ruhsal hastalıkların tedavisinde en etkili psikoterapi türlerinden biridir.

Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi sonrasında alan uzmanları, psikoterapistler, depresyon, anksiyete (kaygı) bozuklukları, bedensel belirtilerle giden bozukluklar ve yeme bozuklukları başta olmak üzere birçok ruhsal hastalığın tedavisinde daha etkin ve profesyonel müdahale edebileceklerdir. BDT  eğitimi bu hastalıklar dışında, kişinin günlük hayatta karşılaştığı, ruhsal hastalık boyutuna ulaşmayan birçok sorunun çözümünde de kullanılabilir.
 

 

 

 

BİLİŞSEL DAVRANIŞCI TERAPİ SERTİFİKASI NE İŞE YARAR?

Bilişsel davranışçı terapi eğitimini aldıktan sonra eğitimin ve sertifikanın verdiği yetki ile kendinize yeni bir unvan katmış olursunuz. Hem psikoterapi yapabilir hem de aktif olarak yaptığınız danışmalarda bilişsel davranışçı terapinin kuram ve teknikleri uygulayabilirsiniz.
 
 
BDT EĞİTİMİNİN DİĞER PSİKOTERAPİ TÜRLERİNDEN FARKI NEDİR?

* BDT Seansların yapılandırılmış olması: BDT eğitiminde her seans başında o seansta konuşulacak konu terapist ve danışanın iş birliği ile belirlenir ve o seansta o konu üzerinde çalışmak hedeflenir. 

* Sürenin daha kısa olması: Bilişsel Davranışcı Terapi birçok hastalığın ve sorunun çözümünde yaklaşık 8-12 seans olacak şekilde uygulanır. Bu süre diğer birçok psikoterapi çeşidindeki süreden daha kısadır. 

* Terapist/danışan ilişkisi: BDT’de bu ilişki daha çok her iki tarafın da aktif katılımını gerektiren, sorunu gidermeye yönelik danışana bazı becerilerin öğretildiği bir ilişki şeklindedir.
 
  

BİLİŞSEL  DAVRANIŞCI TERAPİ HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE ETKİLİDİR ?

BDT’ nin birçok ruhsal hastalığın tedavisinde psikiyatrik ilaçlarla birlikte veya tek başına etkili olduğuna dair birçok bilimsel kanıt vardır. Bunların başında depresyon, anksiyete (kaygı) bozuklukları, bedensel belirtilerle giden bozukluklar ve yeme bozuklukları gelir.

BDT Eğitimi bu hastalıklar dışında, kişinin günlük hayatta karşılaştığı, ruhsal hastalık boyutuna ulaşmayan birçok sorunun çözümünde de kullanılabilir.
 
 
BDT EĞİTİMİ

·         Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?
·         BDT'nin Kullanım Alanları Nelerdir?
·         Temel BDT Görüşme Teknikleri
·         Ellis’in Bilişsel Yaklaşımı
·         Temel Bilişsel Davranışçı Terapiler (Beck Modeli)
·         BDT de Kullanılan Formlar
·         BDT Uygulamaları
·         Uygulamada Önemli Noktalar
·         BDT Vaka Formülasyonu
 

BİLİŞSEL YAKLAŞIMIN TEMEL İLKELERİ
 
·         Davranışçı yaklaşımın temel ilkeleri
·         BDT seans yapısı
·         Düşünce-duygu-davranış ilişkileri
·         Otomatik düşünceler, ara inançlar ve ana inançlar
·         Sorunların kavramsallaştırılması / Vaka formülasyonu
·         Tedavi planı oluşturma
·         Temel teknikler
·         Ev ödevleri
·         Olası zorluklar
 

BDT YAKLAŞIMIYLA ANLATILAN BOZUKLUKLAR

·         Şizofren
·         Bipolar
·         Depresyon
·       Panik Bozukluk
·       Yaygın Anksiyete Bozukluğu
·       OKB
·       Sosyal Fobi
·       Özgül Fobi
·       Travma Sonrası Stres Bozukluğu
·       Somatoform Bozukluklar
·       Alkol Bağımlılığı
·       Kumar ve Dürtü Kontrol Bozukluğu
·       Uyku Bozuklukları
·       Yeme Bozuklukları
·       Cinsel İşlev Bozukluğu
·       Psikotik Bozukluklar   
·       Kişilik Bozukluğu